GMAT Practice Questions with Fractions and Decimals

Here are ten problems on fractions and decimals, some of which are quite challenging.  Remember, no calculator!

gpqwfad_img1

gpqwfad_img2

    (A) 0.1
    (B) 1
    (C) 10
    (D) 100
    (E) 1000

gpqwfad_img3

gpqwfad_img4

gpqwfad_img5

6)  Suppose you have access to a large vat of distilled water, several gallons large.  You have two precise measuring pipettes, one to measure exactly 1/3 of an ounce and one to measure exactly 1/4 of an ounce.  You can pour precisely measured amounts into a beaker, which initially is empty.  You can use either pipette to remove distilled water from the vat or from the beaker and use either pipette to dispense water into either of those receptacles, but you cannot use either pipette to take any quantity of distilled water other than the amount for which it is designed.  Which of the following represents, in ounces,  a precise amount of distilled water you can transfer from the vat to the beaker?

gpqwfad_img6

    (A) I only
    (B) III only
    (C) I and III only
    (D) II and III only
    (E) I, II, and III

gpqwfad_img7

gpqwfad_img8

    (A) 440
    (B) 6,600
    (C) 13,200
    (D) 44,000
    (C) 132,000

gpqwfad_img9

gpqwfad_img10

    (A) 2
    (B) 4
    (C) 6
    (D) 8
    (E) 12

 

Fractions and Decimals

I have already written a few blogs that would be germane to these topics.

1) Fractions: some of the basic ideas of fractions

2) Terminating and Repeating Decimals: an assortment of decimal ideas

3) Advanced Factoring: some sophisticated techniques for factoring ungainly looking decimals

More advanced ideas will be discussed the explanations to these problems, below.

gpqwfad_img11

 

Solutions to Practice Problems

1) First, let’s separate out the denominators and simplify them.

gpqwfad_img12

and

gpqwfad_img13

We are adding the reciprocals of these two fractions:

gpqwfad_img14

Answer = (E).

2) Let’s handle the numerator and denominator separately to begin.  The number is the cube root of a decimal.  The first thing we have to recognize is that 4 cubed is 64, so the cube root of 64 is 4.  There are six total decimal places, so when we take a cube root, that will get divided by 3, down to only two decimal places.  Thus,

gpqwfad_img15

The denominator is a little easier.

gpqwfad_img16

Those are the two numbers we have to divide.  When divide decimals, we move both decimals an equal number of places to the right until the denominator is a whole number.   Here, after we set up the fraction, we will have to move both decimals four places to the right, because the denominator starts with four decimal point.

gpqwfad_img17

Answer = (D).

3) There are a few different ways to think about this.  First, I will multiply the entire inequality by positive 6.  This will leave the direction of the inequality unchanged, and I can multiply right through the absolute value signs.  This will eliminate any fractions.

|3y – 1| < 4

Well, the only way a thing can have an absolute value less than 4 is if it’s true value is between –4 and +4.  Thus

–4 < 3y – 1 < 4

Add one to each term.

–3 < 3y < 5

Now, divide by +3.  Because we are dividing by a positive, the direction of the inequalities stay the same.

gpqwfad_img18

So, y could be any positive or negative fraction between –1 and +1, so (B) & (C) & (D) are all allowed, and choice (E) is less than 5/3, so that’s also allowed.  The only one that is not allowed is (A), and that’s the answer.

4) Notice that all the denominators are multiples of 30, so factor out a factor of 1/30:

gpqwfad_img19

Answer = (B).

5) It’s actually better to change the decimals into fractions:

gpqwfad_img20

Answer = (B).

6) If you fill the 1/3 oz pipette and put this into the beaker.  Then use the other pipette to remove 1/4 oz from the beaker.  This 1/4 oz can be put back in the vat.

gpqwfad_img21

Thus, there would be 1/12 oz left in the beaker: that’s the amount that would have been transferred from the vat to the beaker.

If we repeat this same procedure, we will transfer another 1/12 oz from the vat to the beaker, and 2/12 = 1/6.  Therefore, we could transfer either 1/12 or 1/6 from the vat to the beaker.

There is no way to transfer 1/7 to the beaker.  No combination of arithmetic involving 1/3 and 1/4 will produce 1/7.

Answer = (C).

7) Let’s think about this is in stages.  First, call the entire denominator D; then (0.2)/D = 4.  From this, we must recognize that D must be 1/4 of 0.2, or D = 0.05.

Now, set that denominator equal to 0.05.

0.3 – x = 0.05

x = 0.3 – 0.05 = 0.25 = 1/4

Answer = (A).

8) Let’s make things easier by breaking this into two fraction.  First, let’s work with 3.3 divided by 0.015.  We will begin by sliding the decimals to the right a couple spaces:

gpqwfad_img22

Now, notice that the denominator is 3/2, so we will replace that decimal with the fraction:

gpqwfad_img23

That’s the first piece of the fraction.  Now, consider the rest:

gpqwfad_img24

Multiply the pieces

(220)*(200) = 44,000

Answer = (D).

9) For this one, we need to use some advanced factoring.  Notice that

0.9996 = 1 – 0.0004

Thus, we can express this as a difference of two squares, and use that to factor it

gpqwfad_img25

Now, consider that 0.98 = 1 – 0.02; then

gpqwfad_img26

When we subtract 1, we get 0.02, which equals 1/50.

Answer = (A).

10) Think of this in stages. Call the denominator D.  If 3/D = 12, then D must equal 1/4.

Now, look at the denominator. One minus thing equals 1/4, so that thing must equal 3/4.

Well, 6/c = 3/4, so c = 8.

Answer = (D).

 

Ready to get an awesome GMAT score? Start here.

Most Popular Resources

Author

  • Mike MᶜGarry

    Mike served as a GMAT Expert at Magoosh, helping create hundreds of lesson videos and practice questions to help guide GMAT students to success. He was also featured as "member of the month" for over two years at GMAT Club. Mike holds an A.B. in Physics (graduating magna cum laude) and an M.T.S. in Religions of the World, both from Harvard. Beyond standardized testing, Mike has over 20 years of both private and public high school teaching experience specializing in math and physics. In his free time, Mike likes smashing foosballs into orbit, and despite having no obvious cranial deficiency, he insists on rooting for the NY Mets. Learn more about the GMAT through Mike's Youtube video explanations and resources like What is a Good GMAT Score? and the GMAT Diagnostic Test.