offers hundreds of practice questions and video explanations. Go there now.

Sign up or log in to Magoosh GMAT Prep.

Tricky Data Sufficiency Questions: Answer Key

On Monday, we presented a series of tricky data sufficiency questions, to test whether or not you’re able to steer clear of all the traps.

Today, we present the answers to those questions, so that you can check your work. Over the next week or so, we will publish posts with in-depth explanations of how to arrive at the correct answer to each tricky data sufficiency practice question. Look for the links here:

 

Tricky Data Sufficiency Questions Answer Key

1. What is the value of x?

    (1) 5x + 3y = 15
    (2) y = 5 – (5/3)x

(A) Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.

(B) Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.

(C) BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.

(D) EACH statement ALONE is sufficient.

(E) Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient

Correct Answer: E

 

2. If y = 2(x + 1) what is the value of x + y?

    (1) x + (6/y) = 3
    (2) y = x + 2

(A) Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.

(B) Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.

(C) BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.

(D) EACH statement ALONE is sufficient.

(E) Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient

Correct Answer: B
 

3. If 2x = 2y – 3z, what is the value of z?

    (1) y = x + 2
    (2) x = y – 2

(A) Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.

(B) Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.

(C) BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.

(D) EACH statement ALONE is sufficient.

(E) Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient

Correct Answer: D
 

4. On each lab that René completed he received either 100 points or 85 points. On how many labs did he score 100 points?

    (1) René’s scores for his completed labs totaled 1140 points.
    (2) René completed a total of twelve labs.

(A) Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.

(B) Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.

(C) BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.

(D) EACH statement ALONE is sufficient.

(E) Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient

Correct Answer: A
 

5. What is the value of m+n?

    (1) mn = -8
    (2) -2m = n

(A) Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.

(B) Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.

(C) BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.

(D) EACH statement ALONE is sufficient.

(E) Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient

Correct Answer: E
 

6. If xy = 12, what is the value of xy?

    (1) x > y
    (2) x + y = 7

(A) Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.

(B) Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.

(C) BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.

(D) EACH statement ALONE is sufficient.

(E) Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient

Correct Answer: C
 

7. If p + q = 2r + 3, what is the value of p?

    (1) pr = 6
    (2) r = (q/2) + 2

(A) Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.

(B) Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.

(C) BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.

(D) EACH statement ALONE is sufficient.

(E) Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient

Correct Answer: B
 

8. What is the value of x?

    (1) x – (4/y) = 2
    (2) x + 2y = 8

(A) Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.

(B) Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.

(C) BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.

(D) EACH statement ALONE is sufficient.

(E) Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient

Correct Answer: E

 

Come back tomorrow for the first two explanations.

 

Ready to get an awesome GMAT score? Start here.

Most Popular Resources

No comments yet.


Magoosh blog comment policy: To create the best experience for our readers, we will only approve comments that are relevant to the article, general enough to be helpful to other students, concise, and well-written! 😄 Due to the high volume of comments across all of our blogs, we cannot promise that all comments will receive responses from our instructors.

We highly encourage students to help each other out and respond to other students' comments if you can!

If you are a Premium Magoosh student and would like more personalized service from our instructors, you can use the Help tab on the Magoosh dashboard. Thanks!

Leave a Reply

Share
Tweet
Share
Pin